• ✔ Artikelen uit voorraad leverbaar ✔ Professionele bezorgservice ✔ 30 dagen retourtermijn

✔ Artikelen uit voorraad leverbaar
✔ Professionele bezorgservice
✔ 30 dagen retourtermijn

Tijd voor wat eetkamer-inspiratie: leuke ideeën en tips
#Stylingtips

Tijd voor wat eetkamer-inspiratie: leuke ideeën en tips

Publicatiedatum 21 februari 2023

Op zoek naar inspiratie voor de eetkamer? Wij hebben leuke ideeën en tips voor het inrichten van jouw eetkamer. Ontdek het bij Henders & Hazel!

De eetkamer vormt een centrale plek in je woning. Eten, werken, studeren, gezellig samen zitten, … De eetkamer is een hele (multi-)functionele ruimte. We spenderen er veel tijd samen met het gezin, dus de eetkamer moet praktisch, maar liefst ook mooi ingericht zijn.

Hoe doe je dat concreet? En waar moet je op letten?  Wij geven je graag inspiratie met concrete ideeën om je eetkamer in te richten als een echte leefkamer!

Bepaal de functie van de eetkamer

Eerst en vooral is het belangrijk om te kijken naar hoe je de eetkamer meestal gebruikt. Is de eetkamer rechtstreeks verbonden met de keuken? Of heb je een aparte keuken en is de eetkamer verbonden met de woonkamer? De indeling van je woning zegt vaak al veel over de voornaamste functie die de eetkamer vervult. Gebruik je de eetkamer voornamelijk functioneel en wordt de ruimte niet vaak gebruikt behalve tijdens het eten? Dan is een inrichting met een simpele eetkamertafel en wat stoelen vaak al voldoende. Ben je op zoek naar een connectie met de woonkamer en wordt de ruimte ook gebruikt om te werken en/of studeren? Dan moet je vooral functioneel denken en kijken naar genoeg extra opbergruimte of eventueel zelfs een extra meubel zoals een dressette. Zo creëer je naast de eetkamertafel meteen nog een extra thuiswerkplek.

Kijk welke meubels in jouw eetkamer passen

Niet elk huis heeft dezelfde indeling, en al zeker niet dezelfde ruimte. Daarom is het ook belangrijk om te kiezen voor het juiste formaat eetkamertafel of eventueel bartafel. Wij hebben een zeer uitgebreide collectie die bestaat uit hele kleine modellen van slechts 130cm breed tot uitschuiftafels van wel 300cm breed, en natuurlijk ook alle formaten die daartussen vallen. Natuurlijk is ook niet enkel de eetkamertafel de essentie in de ruimte, maar ook de extra functionele eetkamermeubels. Denk bijvoorbeeld aan een bijpassende buffetkast om servies en decoratie in uit te stallen, of waarom ook geen bergkast of dressoir? Het is vooral belangrijk om de eetkamer niet te vol te zetten, want rust in de ruimte creëert rust in je hoofd!

Kies de juiste vorm eettafel

Bij de keuze van juiste eetkamermeubels moet je niet enkel kijken naar hoeveel meubels er in je ruimte passen en welke meubels dat zijn, ook de vorm van je eettafel is essentieel. Misschien is het wel een idee om wat hoger te zitten en kies je voor een inrichting met een bartafel? Of ga je eerder voor een klassieke, vaste eetkamertafel? Wil je plaats besparen? Dan is een (semi-)ronde of ovale tafel ook een ideale oplossing. Of stel je de volgende situatie voor: meestal eet je enkel met je gezin en heb je aan enkele plekken al genoeg, maar je wilt toch vaak vrienden en familie samenbrengen rond tafel? Dan is een uitschuiftafel dé ideale oplossing! Welke vorm tafel je ook zoekt, bij ons vind je inspiratie voor elke woonstijl, voor elke eetkamer!

Onmisbaar: knappe eetkamerstoelen

Nu je de tafel gekozen hebt, is het tijd om de zitplekken te verdelen. Zitcomfort is namelijk ook heel belangrijk bij het inrichten van je eetkamer. Voor een kleine eetkamer is een eetkamerbank tegen de muur een goed idee, aangevuld met leuke stoelen aan de andere kant. Voor een weinig gebruikte eetkamer kun je daarentegen bijvoorbeeld voor comfortabele, maar budgetvriendelijke stoelen gaan. Ben je echter van plan om de eetkamer ook als multifunctionele bureauruimte in te richten? Dan zijn eetkamerstoelen of armstoelen met wieltjes het beste idee om de ruimte mee in te richten. Of ga je eerder voor een model met een draaipoot? Dat kan ook best handig zijn! In onze collectie vind je alle types stoelen in heel veel stijlen. Ook zijn er enkele stoelencollecties die je kunt samenstellen van A tot Z. Je kiest hierbij zelf de bekleding (stof of leder), de kleur, het zitcomfort en eventueel zelfs extra opties! Of je nu voor een basic model gaat of voor een stoel gaat met heel wat extra luxe-opties, bij ons vind je het perfecte zitmeubel!

Top het af met de juiste verlichting en accessoires

Eens je de belangrijkste meubels geselecteerd hebt, is het tijd om ideeën op te doen hoe je de eetkamer verder decoreert. Het inrichten van een eetkamer pak je als volgt aan: eerst kies je de verlichting en bekijk je hoe de ruimte wordt verlicht, vervolgens kies je bijpassende woonaccessoires die bij de stijl van je eetkamer passen en als laatste stap kies je voor alle objecten de beste plaats. Wat betreft de verlichting vertrek je vanuit de basis: heb je de ruimte om de eetkamer te organiseren vanuit een centrale eettafel met een centrale hanglamp? Of ga je eerder voor de romantische setting en ga je voor een tafellamp? Je kunt beide natuurlijk ook combineren, of ook ergens een staande vloerlamp in de ruimte plaatsen. Kies vooral verlichting die past bij de stijl van je woning. Wat betreft decoratie en accessoires is een mooie vaas met (kunst)bloemen centraal op de eetkamertafel een klassiek, maar tijdloos idee. Verdere inspiratie kun je altijd zoeken in bijpassende wanddecoratie zoals prints of wandklokken en kleine, maar fijne, speelse decoratie-objecten. Wil je de ruimte groter doen lijken? Dan is een spiegel een goed idee. Wil je een romantisch diner organiseren? Ga dan voor een fijne kandelaar. Kortom, hoe je de ruimte ook inricht, er is decoratie voor iedereen!

FAQ:

Hoe richt ik de eetkamer in?

Door te kiezen welke functie de eetkamer moet vervullen in jouw woning, beslis je voor een groot deel al over de inrichting ervan. De functie bepaalt het aantal meubels, het aantal zitplaatsen en de plaatsing van de meubels.

Hoe kies je de juiste eettafel?

Denk bij het kiezen van een eetkamertafel na over de ruimte die je hebt, maar ook over de vorm. Door in te schatten of je een rechthoekige of ronde tafel nodig hebt, een vaste of een vrijstaande, een bartafel of standaardtafel, … en dit te linken aan de benodigde ruimte, kom je al ver!

Waar moet je op letten bij het kiezen van eetkamerstoelen?

Bij het kiezen van eetkamerstoelen let je best op de stijl van deze stoelen. Een volledig keramieken tafel en houten stoelen zouden bijvoorbeeld niet goed bij elkaar passen. Bekijk onze woonsmaakwijzer om te zien welke stijl het best bij jou past!

Hoe style ik de eetkamertafel?

Met enkele kleine aanpassingen als een mooie vaas, een boeket bloemen en wat tafeldecoratie zoals kandelaars, bereik je een mooi resultaat. Let er wel op dat je geen verschillende decoratie-stijlen combineert, want dat zorgt voor een chaotisch resultaat.

Meld je aan voor de Henders & Hazel nieuwsbrief

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van onze meest actuele aanbiedingen en laatste trends? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief. Zo ben je altijd mee met de laatste Henders & Hazel nieuwtjes!

Ook interessant...