• ✔ Artikelen uit voorraad leverbaar ✔ Professionele bezorgservice ✔ 30 dagen retourtermijn

✔ Artikelen uit voorraad leverbaar
✔ Professionele bezorgservice
✔ 30 dagen retourtermijn

Handige weetjes over bekleding
#Textieladvies

Handige weetjes over bekleding

Publicatiedatum 1 juni 2021

Alles wat je nog wou weten over onze bekledingspagina's!

Op onze inspiratiepagina's heb je al veel informatie kunnen lezen over hoe je je huis kunt inrichten of welke stijlen met elkaar gemixt en gematcht kunnen worden.

Ook heb je alles kunnen lezen over de verschillende mogelijkheden in stofsoorten en ledersoorten. De keuze is oneindig, zouden we haast kunnen zeggen.

Met dit algemene informatieblok helpen we je graag op weg om ook de laatste puntjes op de i te zetten, zodat je de beste stof- of lederkeuze voor jouw nieuwe droomkamer kunt maken.

______

Tips en weetjes

Kleuroverdracht

Kleuroverdracht

Wanneer je gekozen hebt voor bekleding in een lichte kleur (bijvoorbeeld wit of beige) is het belangrijk uiterst voorzichtig te zijn met jeans of andere natuurlijke vezels in donkere kleuren.

Natuurlijke vezels nemen nooit alle kleurstoffen volledig op. Kleding is vaak gemaakt van natuurlijke vezels waardoor deze kleurstoffen kunnen afgeven op je meubel. Was daarom je nieuwe kleding altijd eerst goed uit voordat je op een meubel gaat zitten. Houd er eveneens rekening mee dat denim, zelfs na veelvuldig wassen, kleurstoffen af kan geven. Kleuroverdracht kan ook plaatsvinden als bijvoorbeeld donkere kussens op de lichtere bekleding liggen.

Transpiratie en medicatie

Transpiratie en medicatie

Ieder mens en elk lichaam is anders. Het is normaal dat een lichaam een bepaalde hoeveelheid vocht afscheidt via transpiratie en damp. Transpiratie is op zich gezond, maar bevat ook een aantal chemische stoffen die zeer langzaam maar zeker de beschermlaag van de bekleding (vooral bij leder) kunnen aantasten.

Sommige medicijnen kunnen chemische reacties opwekken via transpiratie. Het kan voorkomen dat bij een dergelijke reacties de beschermlaag van het leder sterk aangetast wordt. In zo’n geval kan men zich niet beroepen op de garantie.

Warmte en koude

Warmte en koude

Warmte van een radiator en koude van een airco hebben invloed op de rek van het bekledingsmateriaal. Tevens kan overmatige warmte of koude een kleurverschil veroorzaken. Plaats een zitmeubel daarom niet te dicht bij een radiator en/of airco.

Glans

Glans

Bij bepaalde types stoffen (velours- en microvezelstoffen) is het karakteristiek dat de stof gaat glanzen. Dat komt door bepaalde lichtinval en hoe het zitmeubel in het zicht geplaatst is. Houd bijvoorbeeld een velours-kussen in verschillende posities voor een raam. Je zult zien dat de stof door de lichtinval verschillende kleuren laat zien. Dit is inherent aan deze stof. Je hoeft je hier geen zorgen over te maken!

 

Licht

Licht

Over het algemeen kunnen we zeggen dat elke soort bekleding bij direct licht in meer of mindere mate gaat verkleuren. Synthetische vezels hebben echter een hogere lichtechtheid dan natuurvezels; dat houdt in dat ze minder snel verkleuren.

In een tijdperk waarin duurzaamheid een steeds grotere rol speelt, worden ook de verwerkte materialen steeds meer uit natuurlijke vezels gewonnen, hierdoor kan de bekleding gevoeliger zijn voor de invloed van direct licht en lampen.

Delen van een bank of stoel die niet in het licht staan zullen altijd minder verkleuren dan delen die wel in het licht staan. Er kan dus kleurverschil ontstaan. Denk hierbij aan delen van een elektrisch relaxsysteem, manuele schuifzittingen, etc. Heb je de mogelijkheid om de meubels af en toe te draaien of van positie te wisselen, is dat zeker aan te raden.

Kleuren en patronen

Kleuren en patronen

Bij meubels bekleed met streep- of dessinstof kan het voorkomen dat het patroon niet geheel doorloopt over de verschillende vlakken. Daarnaast is het mogelijk dat bij meubels onderling gering kleurverschil bestaat. Ook kan de stoffeerrichting van de stof zowel bij unibekledingen als dessinstoffen kleurnuances veroorzaken.

Dagelijks onderhoud

Zoals alle materialen die dagelijks gebruikt worden, moet ook de bekleding regelmatig worden gereinigd en onderhouden. Dit houdt in dat vlekken en ander vuil zo snel mogelijk moeten worden verwijderd, zodat deze niet in de bekleding kunnen trekken. Goede reiniging en onderhoud verhogen de gebruikswaarde van meubelen. 

Vervuiling door dagelijks gebruik, zoals stof en vervuiling door contact, dien je regelmatig te verwijderen. Dit kan eenvoudig in enkele stappen:

✓ Indien nodig de bekleding stofzuigen met een geringe zuigkracht en het juiste mondstuk.

Borstel de bekleding na het stofzuigen af met een zachte borstel en met de strijkrichting (vleug) mee.

✓ Neem van tijd tot tijd de bekleding met een licht vochtige zeem af. Zorg dat deze zeker niet te nat is. Het afnemen is belangrijk, omdat in ruimtes met centrale verwarming de luchtvochtigheid vaak veel te laag is. De vochtigheid houdt de vezels elastisch en heeft een positieve uitwerking op de houdbaarheid van de bekleding. Daarnaast zorgt deze behandeling ervoor dat kleverige vuildeeltjes zoals lichaamsvetten en –zouten minder aan uw meubel hechten.

✓ Onze stoffen kunnen niet in een wasmachine gewassen of in een droger gedroogd worden!

Lees hier ook meer over ons CARE+ garantieplan. Met dit garantieplan heb je garantie vanuit Henders & Hazel zelf op je nieuwe meubel. Zo kan je optimaal genieten. Is er een probleem? Onze specialisten lossen dit bij je thuis voor je op!

Ook interessant...